Hooggevoeligheid, een nieuwe trend?

Hooggevoeligheid, dat hoor je tegenwoordig ook ineens overal. Zou het een mode dingetje zijn? Of zou het echt bestaan? Wat denk jij? Denk jij dat er echt mensen zijn die dingen/mensen/wat dan ook/situaties meer aanvoelen dan een ander? Dat die mensen kunnen voelen wat jij voelt? Dat ze situaties feilloos kunnen inschatten aan de hand van wat andere mensen uitstralen? Maar ook dat die mensen snel doodmoe worden in drukke situaties, die zich niet goed kunnen afsluiten en die af en toe tijd nodig hebben voor zichzelf om weer op te kunnen laden?

Ik denk van niet!

Huh? Hoezo niet?
Nou, omdat ik zeker weet dat het wel bestaat!

Hoe kun je daar nou zo zeker van zijn dan?
Nou ten eerste ben ik zelf zo’n engerd die veel aan kan voelen … oehhh eng! 😉
Als ik dit zeg tegen de mensen die bij mij komen, dan vinden ze dat altijd erg fijn. Ze voelen zich begrepen, omdat ik snap hoe ze zich zouden kunnen voelen. Als ik dit zeg tegen mensen “in het wild” 😛 dan vinden ze dat vaak eng. Mensen zijn en blijven toch bang voor hun eigen gevoelens. Laat staan dat iemand anders iets voelt wat jij voelt. Help! Hoe werkt dat dan. Ik wil dat niet, ik gooi de deur dicht, ik vind dat maar eng!
Oke, ja zo kun je denken, maar zo werkt het ook weer niet. Je bent echt geen boek dat ik gelijk helemaal kan lezen of zo. Tijdens een sessie vang ik subtiele signalen snel op, ik voel aan hoe je je voelt, ik voel ook aan als je jezelf afsluit of jezelf ergens blokkeert in je lijf. “In het wild” heb ik dat wat minder, dan sluit ik me daar meer voor af, anders is het veel te overweldigend. Als ik toch buiten alles zou moeten aanvoelen van iedereen dan zou ik binnen no-time moe zijn!
Dit alles heb ik de ene keer sterker dan de andere keer. Het ligt aan het moment, aan wie er bij me is, in welke situatie ik ben enz enz. Niets om bang voor te zijn dus 😉 Ik val best wel mee hoor 😉 Het is, nadat ik er zelf mee om heb leren gaan, een handige tool om andere mensen te kunnen helpen. Handig toch? Wel moet ik ook goed mijn grenzen in de gaten houden. Wanneer ik merk dat ik moe word of even rust nodig heb, dat ik deze rust dan ook even pak. Af en toe heb ik even tijd alleen nodig om mijn batterij weer op te kunnen laden. Vooral het bos in gaan werkt bij mij hiervoor erg goed!

Ten tweede komen veel mensen bij mij die hetzelfde ervaren. Vaak weten deze mensen alleen nog niet hoe ze er mee om kunnen gaan.

Ze voelen wel veel van een ander, ze kunnen anderen ook heel goed helpen, maar het kost ze zelf rete veel energie en het lukt ze niet goed om zichzelf weer op te laden.
Vaak weten deze mensen niet waar hun eigen grenzen liggen. Ze voelen zoveel, maar wat is nou mijn eigen gevoel en wat is nou van iemand anders? En van wie dan? En waarom heb ik dit? En wat moet ik hier mee? En ik heb het gevoel dat ik altijd alles en iedereen moet helpen! Ik ben zo snel overprikkeld! Ik ben zo moe! Herkenbaar?

Weet jij ook dat je je kunt leren af te sluiten? Dat je kunt leren om je eigen grenzen aan te voelen? Dat je daarna ook kunt leren om je eigen grenzen aan te kunnen geven? Dat je kunt leren om bij jezelf te blijven? Dat je goed bent zoals je bent? Dat je niet alleen bent? Dat je niet gek bent? Dat het, zodra je het zelf onder controle kunt houden, juist een mooie tool voor je kan zijn? Dat het al heel lang bestaat, maar dat gevoelens nu eindelijk beetje bij beetje meer erkent worden?

Hierbij een kleine oefening om je af te kunnen sluiten:
Een kleine oefening die je kunt toepassen is om je voor te stellen dat je in een ballon zit (je blijft wel gewoon in gedachten op de grond staan). De ballon zit helemaal om je heen en gaat ook onder je voeten door. Geef de ballon maar een kleur waar jij je prettig bij voelt. Kijk maar eens wat jij op dit moment nodig hebt. Is het rust, of kracht, of vertrouwen of ? Welke kleur past daar bij? Geef je ballon dan maar die kleur.
Niemand anders kan in je ballon komen. Het is een plekje helemaal voor jou alleen. Ervaar maar eens hoe je alles en iedereen zo al iets makkelijker buiten je eigen ruimte, in dit geval je ballon, kunt houden.
Succes!

Wees zuinig op je zelf, je bent hard nodig in deze harde wereld!