Burn-out. Rete hip tegenwoordig!

Weet jij hoeveel mensen tegenwoordig een burn-out hebben of er tegenaan zitten?
Als je artikelen er over opzoekt dan staan er dingen als ‘Meer dan een miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten’ of ‘Driekwart van de jongeren heeft last van stress of burn-out klachten’.
Dat is toch erg? Het is toch vreemd dat we tegenwoordig in een maatschappij leven die maar druk druk druk is? Waarin je geen tijd hebt voor jezelf? Of waarin je jezelf niet kunt of mag zijn? Als je aangeeft dat iets je teveel is, dat je die ene opdracht er eigenlijk niet bij kunt hebben, dat je daar dan vaak een vervelende consequentie van ondervindt? Je moet je niet zo aanstellen, het is maar een klein opdrachtje, of als je die niet doet dan krijg je ook geen andere opdrachten meer… Hoe vriendelijk zijn we nog naar elkaar toe? En hoe vriendelijk zijn we nog naar onszelf toe?

Hoe is dit voor jou? Hoe vriendelijk ben jij voor jezelf? En hoe voel jij je?

Voel je je moe? Lusteloos? Voel je je in een hoek gedrukt? Gevoel dat je nooit tijd hebt? Dat je altijd maar alles moet doen? Heb je het gevoel dat je met je rug tegen de muur staat? Zie je geen uitweg meer en ben je ‘gewoon’ op?  Gewoon??? Dat is niet gewoon hoor! Dat is hartstikke ***!

Ja dat zal wel, en nu? Een paar dagen rust nemen heeft helemaal geen nut, daar word ik niet gelukkiger van hoor! Ja misschien heel eventjes, maar echt niet voor lang!

Ja oke, maar wat zou dan wel kunnen helpen?
Wellicht heb je vast wat aan deze tips:

Tip 1: (Ik weet nu al dat je hier geen zin in hebt, maar doe het toch maar, ervaar maar wat het met je doet…)
Ga elke dag een half uur naar buiten. Even wandelen. De buitenlucht en het bewegen zullen je echt goed doen! Hoe moe je ook bent!
Tip 2: Vertel aan anderen hoe het echt met je gaat. Waarom? Nou, zo kunnen anderen daar wat mee doen. Zo krijg je op deze manier de aandacht die je echt nodig hebt! En reken maar dat dat fijn zal voelen voor je, spannend misschien, maar wel fijn. Je bent het waard om aandacht te krijgen!
Tip 3: Doe elke dag iets liefs voor jezelf. Wees eens niet zo hard voor jezelf! Doe iets waar jij van gaat glimlachen, waar je het warm van krijgt of misschien wel echt leuk vindt zelfs! Ontdek maar eens welke kleine dingen in het dagelijks leven je laten glimlachen. Kijk bijvoorbeeld eens iets langer naar die schattige musjes in de boom voor je huis of drink een lekkere verse kop thee, je weet wel, die ene die je zo lekker vindt!
Tip 4: Herstel van je inspanningen. Neem de tijd om datgene dat je gedaan hebt te verwerken! Alles wat je doet kost energie, zelfs de leuke dingen!

Leuk en aardig die tips van je, maar hoe kom ik er van af? Hoe kan ik me weer echt happy gaan voelen?
Voor de meeste mensen heeft het te maken met het aangeven van je grenzen. Ga voor jezelf eens na hoe vaak jij ja zegt ipv dat je eigenlijk nee zou willen zeggen? Hoe vaak je iets doet terwijl je daar eigenlijk geen zin/tijd/behoefte/energie in of aan hebt?

Hoe voelt het voor je om constant maar ja ipv nee te zeggen? Hoe voelt het voor je dat het je niet lukt om je grenzen aan te geven? Hoe is het voor je dat het je niet lukt om daar verandering in te brengen? Hoe is het voor je dat het voelt alsof je altijd iets moet doen. Hoe is het voor je dat alle verantwoordelijkheid altijd bij jou komt te liggen?

Nou dat voelt zeker niet fijn!! Maar net of ik me graag zo wil voelen?! Nee natuurlijk niet, maar hoe doorbreek je dit gevoel dan?
Ontdek je grenzen!
Hoe? Door bij elke beslissing die je maakt, of elk ding of dingetje! dat je doet, bij jezelf nagaat of je dit echt wilt doen. Ja maar ik ben al zo druk in mijn hoofd! Ja dat zal best, maar hierdoor wordt het uiteindelijk weer rustiger in je hoofd. In het begin is het hard werken, maar uiteindelijk zal het steeds meer in je systeem komen.
Wat je nog meer kunt doen is erachter komen wat datgene is dat jou belemmert om je grenzen aan te geven. Hoe komt het dat je dat niet doet? Wat houdt je tegen? Hoe voel jij je als je je grens aan wilt geven? Mag je dat wel? Hoe voelt het voor je als iemand over je grenzen heen gaat? Wat voel je eigenlijk?

Mensen die een burn-out hebben gehad zeggen vaak dat het een leerzame periode voor ze is geweest. Het heeft ze doen inzien dat ze zelf het belangrijkste zijn in hun eigen leven en ze dus vaker naar zichzelf mogen luisteren. Ze hebben geleerd om hun grenzen aan te geven, of nog belangrijker, ze hebben geleerd waar hun grenzen überhaupt liggen! Weet jij dat? Waar ligt bij jou ergens de grens? Voel je die op tijd of merk je die pas op als iemand al over je grens heen is gegaan en je bijvoorbeeld weer ergens ja tegen hebt gezegd terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil?

Een burn-out is zeker niet niks, maar het kan je uiteindelijk wel veel opleveren! Ga er voor, kies voor jezelf! Nu is het moment!

Wees lief voor jezelf en ga op zoek naar je eigen grenzen, je bent het zo hard waard!