Luister jij naar je lichaam?

Heb je wel eens het gevoel dat je hoofd er van af geblazen wordt omdat het zo vol zit de hele dag? Of zou je juist willen dat je hoofd er van af geblazen zou worden?

Je lichaam is een geniaal instrument. Het hangt van gave snufjes aan elkaar. Hoe tof is dat! En hoe tof zou het zijn als jij leert om naar je lichaam te luisteren? Want wat heeft jouw lichaam je te vertellen?

Luister jij daar wel eens naar?

Heb je wel eens een knoop in je maag? Heb je iets op je lever? Last van je keel? Ergens een pijnlijke plek in je lijf? Heb je een piep in je oor? Heb je vaak migraine? Zitten je schouders vol spanning? Heb je vaak kramp in je voeten? Zit je ademhaling erg hoog?
Zo ja, wat wil je lijf jouw daar mee duidelijk maken?

Last van je keel – Zou er iets zijn wat jij niet uit maar je wel zou “moeten” doen?
Piep in je oor – Luister jij wel naar jezelf?
Migraine – Ben je druk in je hoofd? Ben je altijd aan het denken? Blijf je overal druk mee? Wat wil je hoofd je hiermee aangeven?
Spanning in je schouders – Draag je een zware last met je mee? Moet je overal je schouders onder zetten? Waarom vind je dat?
Enz. enz. enz… Signalen genoeg waar je wat mee kunt doen!

Als je niet goed in balans bent, doordat je bijvoorbeeld teveel vanuit je hoofd leeft in plaats van ook vanuit je gevoel, dan kan het zijn dat je de signalen van je lichaam niet opmerkt. Of je merkt ze wel op maar je wil er niets mee doen of drukt ze weg. Dat kan, maar uiteindelijk zullen de signalen steeds sterker worden totdat je wel naar ze moet luisteren.

Jij bent degene die in je eigen lichaam woont, dus waarom zou je daar dan niet naar luisteren?

Hoe fijn zou het zijn als je leert te vertrouwen op je eigen lichaam. Op je eigen gevoel. Dat datgene wat jij voelt of ervaart, dat dat voor jou het juiste is?
Als je bijvoorbeeld steeds maar opdrachten aanneemt op je werk om zo je baas en collega’s te vriend te houden, maar bij elke extra opdracht voel jij de spanning in je lijf toenemen. Je weet dat je aan het einde van de dag met hoofdpijn naar huis zal gaan en de rest van de avond met migraine in bed zult liggen.  Ondanks dat je dit doorhebt blijf je toch de opdrachten aannemen, want ja dat moet toch, het is je werk, de anderen doen dat toch ook allemaal.
Ja dat zal allemaal wel, maar gaat het er in eerste instantie niet om dat jij je goed blijft voelen bij wat je doet?

Hoe kun je nou beter naar de signalen van je lichaam gaan luisteren er dan ook daadwerkelijk wat mee gaan doen? Wat heb jij daar voor nodig? Heb je enig idee?
Hoe zou het voor je zijn om te voelen/door te hebben wat je lichaam je te vertellen heeft? Is dat eng? Onzin? Of kun je het juist gebruiken om je prettig te blijven voelen?
Wat zou jij willen?

Hoe kun jij er voor zorgen dat je niet elke dag opstaat met het gevoel alsof je in een wasmachine hebt gezeten? 

Ga maar eens na waar jij spanning, pijn, of iets in je lijf hebt wat je vervelend vind ( of waar je ondertussen al zo aan gewend bent…) en ga voor jezelf er eens op letten wanneer dat gevoel, of dat lichaamsdeel aangeeft dat er iets gebeurt wat het als niet prettig ervaart. Wat gebeurd er op dat moment? Hoe voel jij je op dat moment? Geef jij op dat moment je eigen grenzen aan? Luister je naar jezelf? Naar wat je lichaam je aangeeft? Druk je het weg? Ga je maar door? Wat gebeurt er precies?
Leer te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Je hebt maar één lichaam, luister er naar en wees er zuinig op!